Religie in Utrecht: de katholieken

Utrecht telt 14 katholieke kerken en in drie hiervan staat pastoor Harry van der Vegt achter het preekgestoelte. Hij is pastoor van de parochie Salvator, rector van de Willibrordkerk en plebaan van de Catharinakathedraal. Van der Vegt moet niet zoveel hebben van nieuwlichterij. “Een priester is geen entertainer.”

In een souterrain aan de Rozenstraat, achter de Augustinuskerk, zit pastoor Harry van der Vegt zijn volgende preek voor te bereiden. Hij heeft een rond, blozend gezicht en draagt een zwarte blouse met korte mouwen en een wit boordje.

Bijna elke dag houdt hij een preek, vertelt hij, terwijl hij een sigaar opsteekt. In de Augustinuskerk wisselt hij de preken af met een van de augustijner monniken. Hij leidt de mis in de Sint Catharinakathedraal, die samen met de Augustinuskerk de Salvatorparochie vormt, en hij verzorgt de Latijnse missen in de Willibrordkerk.

Trots laat hij twee verschillende missalen zien die hij gebruikt voor de Latijnse missen in de Willibrordkerk. “Daar moet je voor doorgeleerd hebben”, zegt hij glimlachend. Van der Vegt zegt geen voorkeur te hebben voor de Latijnse of Nederlandse mis. “Ze hebben allebei hun charmes. Het mooie van Latijn is dat het tijdloos is en een verbinding legt met een eeuwenoude traditie.”

Losse individuen

In Utrecht heb je volgens Van der Vegt geen echte katholieke gemeenschap zoals je dat bijvoorbeeld in een katholiek dorp ziet. “Het zijn allemaal losse individuen die overal vandaan komen. Ze zijn een tijdje actief en vervolgens zie je ze niet meer. Geloven vindt tegenwoordig meer plaats in groepen, bijvoorbeeld bij de catechisatie.”

De katholieken hebben in Utrecht altijd een minderheid gevormd. Van der Vegt: “Vroeger waren er in Utrecht sterk antikatholieke tendensen. Tegenwoordig heerst er vooral onverschilligheid. De Willibrordprocessie bijvoorbeeld, die we in september houden, wordt door de Utrechters vooral gezien als een curiositeit.”

Tradities en dogma's

Sommige katholieke parochies veroorloven zich wat meer vrijheden, legt Van der Vegt uit als hij gevraagd wordt naar de verschillen tussen de Utrechtse parochies. Hij moet daar niet zoveel van hebben en houdt vast aan de katholieke tradities en dogma's. “Ik heb bijvoorbeeld weleens een begrafenis bijgewoond van iemand die van wielrennen hield en waarbij de hele mis door beeldspraak over fietsen werd gebruikt. Dat vind ik maar niks. Dan staat de mens centraal in plaats van God. Het is ook niet de taak van een priester om de mensen te vermaken, een priester is geen entertainer maar een bemiddelaar tussen mens en God.”

Het zijn zware tijden voor de katholieke kerk, geeft Van der Vegt toe. “Het aantal katholieken neemt af en al die kerkgebouwen vormen steeds meer een blok aan ons been. De komende jaren zullen we dan ook een aantal gebouwen moeten afstoten.” Van der Vegt blijft er echter opgewekt onder. “Desnoods verzorgen we een mis in een parkeergarage of schuur.” (deStadUtrecht.nl – Mario Gibbels)

Volg het nieuws over Utrecht via de tweets van deStadUtrecht.nl

Lees ook:

Religie in Utrecht: stichting Shri Ganesh

Religie in Utrecht: het Apostolisch Genootschap

Willibrordprocessie in Utrecht