Helft kunstwerken openbare ruimte verdwenen

Bijna de helft van de kunstwerken die gemaakt zijn in het kader van de zogeheten 1,5 procentsregeling openbare ruimte is gestolen, gesloopt of zoek. Dat schrijft cultuurwethouder Frits Lintmeijer in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad. Lintmeijer belooft in zijn brief dat de gemeente zich de komende jaren meer zal inzetten voor het behoud van de bestaande collectie kunstwerken.

De gemeente Utrecht kent sinds 1954 de gemeentelijke percentageregeling voor publieke gebouwen. Dat betekent dat 1,5 procent van het nieuwbouwbudget besteed moet worden aan kunst. In de bijna 60 jaar dat deze regeling nu bestaat zijn hiermee 313 kunstwerken tot stand gekomen.

Bijna de helft van deze kunstwerken, 150 werken, zijn echter inmiddels weer verdwenen. 21 kunstwerken zijn vermist of gestolen, 85 kunstwerken zijn gesloopt of verwijderd omdat ze zich bevonden in bijvoorbeeld gesloopte schoolgebouwen en bij 44 kunstwerken is het onduidelijk waar ze gebleven zijn.

De gemeente Utrecht gaat zich de komende jaren meer inzetten om kunstwerken uit schoolgebouwen uit de 'wederopstandingsperiode' (1946-1965), zoals reliëfs en mozaïken, te behouden door ze te herplaatsen als deze schoolgebouwen gesloopt worden. Voor herplaatsing kan eventueel het budget van de 1,5 procentsregeling gebruikt worden. (deStadUtrecht.nl)

Volg het nieuws over Utrecht via de tweets van deStadUtrecht.nl

Lees ook:

Fotoboek over beeldhouwer Marius van Beek

De Kruidenplukker verhuuist naar Oude Hortus

Bibliotheek krijgt portret van Willem-Alexander